Historik
Tvåhundra år av mätteknik - i ett företag

Historien om Hexagon Metrology är en historia med både nya och traditionsrika varumärken. Den sträcker sig ända tillbaks till 1800-talet - en rik skatt av erfarenheter som spänner över nästan 200 år och formar en solid grund för kundorienterad verksamhet och framtida tillväxt.

Vad kommer framtiden att föra med sig?
Hexagon-gruppen har en stark bas för framtida organisk tillväxt. Hexagon utvärderar även ett stort antal bolag som har potentialen att förstärka Hexagons produktportfölj, eller att ytterligare förbättra säljnätet på nya och befintliga marknader.

Tidslinje

1800s | 1900 – 1950s | 1960 – 2000s | 2010 -


1800s

1819
Företaget Kern & Co grundas i Aarau, Schweiz. Det är en av föregångarna till dagens Leica Geosystems AG - tillsammans med företaget Wild Heerbrugg, som grundas omkring 100 år senare i Heerbrugg, Schweiz.

1833
Firma Brown & Sharpe grundas i USA och utvecklas till ett av de mest välkända och inflytelserika företagen inom verktygsmaskinindustrin.

1869
Ernst Leitz tar över Optische Institute som grundades 20 år tidigare i Wetzlar, Tyskland, och kallar bolaget för Ernst Leitz.

1900 – 1950s

1911
Företaget CE Johansson grundas i Eskilstuna. Grundaren Carl Edvard Johanssons mätnormaler från 1896 betraktas som ”normalernas normal”.

1933
Sheffield Gage Corporation föds. Till en början bedrev man handel under namnet City Machine and Tool Works - ett företag som grundades 1906 av Oscar Polk i Dayton, USA.

1945
Det år då TESA SA grundades. Företaget hade under de föregående fyra åren bedrivit handel som firma TÉLÉPHONIE SA, ett dotterbolag till telekommunikationsföretaget AUTOFON AG, och exploaterade nya marknader med MINMETAL®-mikrometern.

1960 – 2000s

1963
DEA grundas i Italien och bygger samma år Alpha - världens första koordinatmätmaskin.

1986
Homer Eaton och Romain Granger grundar ROMER SARL (ROMER Frankrike) och lanserar den första portabla mätarmen på marknaden.

1989
ROMER Inc. grundas för att marknadsföra franska ROMERs produkter i Nordamerika.

1990
Etableringsår för Wilcox Associates, Inc. Företaget utvecklar PC-DMIS, världens ledande CMM-mjukvara.

1992
Den svenska koncernen Hexagon AB grundas. Hexagon Metrology är en del av Hexagon Measurement Technologies, som är ett affärsområde inom Hexagon Group.

1994
DEA blir en del av Brown & Sharpe Metrology Group.

1995
I Israel grundar professor Amnon Shashua företaget CogniTens Ltd. Han utvecklar även företagets första egna teknologi.

1999
MTWZ grundas som en självständig enhet med 20 anställda från det dåvarande Leitz Messtechnik för att vidareutveckla den befintliga mjukvaran Quindos.

2001
De USA-baserade företagen Brown & Sharpe Inc och Wilcox Inc integreras i Hexagon-gruppen.

2002
Mätteknikföretaget CE Johansson blir en del av Hexagon Metrology.

2004
Den mättekniska divisionen i Sheffield Automation LLC samt företagen ROMER S.A.
(ROMER Frankrike) och ROMER Inc. (ROMER USA) är nu delar av Hexagon Metrology.

2005
Hexagon förvärvar det schweiziska företaget Leica Geosystems AG.

2007
Hexagon-gruppen förvärvar CogniTens Ltd.

2008
m&h Inprocess Messtechnik, utvecklare av högkvalitativa mätprober, laserutrustning för verktygsinställning och programvara för mätning, blir en del av Hexagon Metrology.
Det tyska företaget, Messtechnik Wetzlar GmbH (MTWZ), tillverkare av lösningar för PowerTrain och QUINDOS-programvara blir en del av Hexagon Metrology

2009
Mahr Multisensor GmbH, ett ledande företag inom mätteknik och tillverkare av 3D-mätmaskiner med multisensorteknik, förvärvas av Hexagon Metrology och utökar portföljen till att omfatta ett komplett sortiment av optiska koordinationsmätningssystem.

Förvärvet av Mycrona utökar ytterligare storleken på avdelningen för multisensorsystem och optiska system inom Hexagon Metrology. Mycrona är också tillverkare av 3D-mätmaskiner med multisensor med kamera, laser, vitljusskanning och kontaktsensorer.

Hexagon presenterar förvärvet av Technodigit SARL (Lyon, Frankrike), utvecklare av programvaran 3DReshaper®. Reshaper är en komplett bearbetningsmjukvara för 3D punktmolm som tillför prisvärd datamanipulering inom PC-DMIS-mjukvarusortimentet.

2010 -

2011
Hexagon Metrology stärker sin ställning inom optiska system genom ett samgående med Dongguan Seven Ocean Metrology Vision Co., Ltd. Seven Ocean Metrology Vision är en väl etablerad ledare inom mätteknik, som har vunnit många priser för sina tekniska innovationer. Detta samgående har hjälpt Hexagon Metrology att ytterligare förstärka sina grundläggande erbjudanden inom optisk mätteknik

2012
New River Kinematics, ett teknikföretag som utvecklar och stöder högkvalitativ portabel mätmjukvara förvärvas av Hexagon Metrology. New River Kinematics är mest känt för SpatialAnalyzer®, som är en huvudaktör för portabel mjukvara som är skräddarsydd för Hexagon Metrologys portabla sortiment.

2014
Hexagon förvärvar Vero Software. Vero Software är baserat i Storbritannien, och är ett mjukvaruföretag med starka varumärken och goda kundrelationer. Veros mjukvara används i design- och tillverkningsprocesser för att programmera och kontrollera verktygsmaskiner, vilket bidrar till att förbättra effektivitet och kvalitet i produktionsprocesser.

2015
Q-DAS är baserat i Tyskland, och har kontor och distributionspartners runtom i världen. Q-DAS mjukvaruportfölj är redan kompatibel med lösningar från Hexagon och andra branschaktörer. Mjukvaruportföljen används inom tillverkningsindustrier där höga produktionsvolymer och krav på dimensionell kvalitet leder till ett behov av statistisk analys, som inom fordonsindustrin där Q-DAS är de-facto standard. Hexagon och Q-DAS avser att behålla Q-DAS position i förhållande till dess tekniska partners, och avser hålla mjukvaruplattformen öppen för de otaliga systemleverantörer den i dagsläget stödjer.

Kontakta oss

Kontakta oss

Kontaktvägar

» Kontakter

» Kontaktformulär

» E-post

Tel: +46 16 160800

Certifikat

Certifikat

Certifierad kvalitet 
ISO 9001:2008 och
ISO 14001:2004
(Utfärdat av: Lloyd´s Register Quality Assurance GmbH.)

» Ladda nerPrint Print