Vorarlberger Illwerke - Schruns
Case Study Vorarlberger Illwerke - Schruns

Leica Absolute Tracker AT901 garanterar effektivitet hos vattenkraftverk

Vorarlberger Illwerke driver tio vattenkraftverk i Montafon-dalen i Österrikiska Vorarlberg och producerar värdefull toppbelastnings- och regleringsenergi. Företaget undersöker regelbundet hur effektiva deras turbiner är så att vattenkraften kan omvandlas till elektricitet så effektivt som möjligt. Basdatan för de här undersökningarna skapas med hjälp av ett Laser Tracker-system från Leica Geosystems.

Den som kör Silvretta-vägen genom alperna vet att det behövs välluftade bromsar. Stigningar på upp till 14%, den ena hårnålskurvan efter den andra och utsikt över fantastiska alplandskap är karakteristiska egenskaper längs den här 25 km långa, privata bergsvägen. Vägen ägs av Vorarlberger Illwerke AG, en del av Illwerke vkw, den största elleverantören i Vorarlberg. Företaget byggde sådana här vägar på 1920-talet för att skapa framkomlighet vid konstruktionen av vattenkraftverk och vattenmagasin långt upp i bergen.

Mätteknik för att mäta stora dimensioner
Vattenkraft är en viktig del i den framtida energiförsörjningen i Vorarlberg. Vorarlberger Illwerke har en ledande roll i detta. Företaget har nya kraftstationer som redan är på gång och strävar också efter att effektivisera sina existerande anläggningar. Vorarlberger Illwerke förlitar sig på mycket tillförlitlig mätteknik från Hexagon Metrology för att uppnå detta mål.

Ralf Laufer ingår i ett övervakningsteam med 13 personer som har sin bas på konstruktionsavdelningen hos Vorarlberger Illwerkes anläggning i Schruns. Ett av Laufers huvudsakliga arbetsfält är industriell mätteknik. Hans favoritinstrument är en Leica Absolute Tracker AT901. När den används med den bärbara Leica T-Proben och Leica T-Scan laserscannern bildar den en portabel koordinatmätmaskin (CMM) som passar extra bra till mätning av stora objekt. Systemet kan manövreras av en person tack vare den optiska ”PowerLock”-teknologin. Den här teknologin flyttar automatiskt laserstrålen, basen i det här mätsystemet, mot användaren...

Kontakta oss

Kontakta oss

Kontaktvägar

» Kontakter

» Kontaktformulär

» E-post

Tel: +46 16 160800Print Print